Zdravlje

Lončar: Ne gomilajte sredstva za dezinfekciju, apoteke da ne podižu cene!

Izvor mondo.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na građane da ne gomilaju zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju i na apoteke da ne podižu cene i ne prodaju pojedincima desetine litara asepsola.

Lončar je na konferenciji za novinare rekao da domaće fabrike koje proizvode maske i dezinfekciona sredstva rade u tri smene i da se očekuje da će do ponedeljka biti stabilizovano snabdevanje tržišta ovim sredstvima.

On je apelovao na ljude na ne stvaraju paniku i ne gomilaju maske, sredstva za dezinfekciju. "Nije korektno kupovati više stotina maski i desetine litara za dezinfekciju. Uzmite onoliko koliko vam je stvarno potrebno i ostavite mogućnost i drugima da se snabdeju", rekao je Lončar i ponovio da nema potrebe za gomilanjem zaliha jer postoje fabrike koje će ih proizvoditi 24 sata dnevno.

Lončar je ocenio i da nije korektno da apoteke podižu cene niti da daju hiljade komada maski i litre dezinfekcionih sredstava pojedincima.

Jasmina Bjeletić iz Apoteka Beograd rekla je da će apotekarske ustanove u prestonici od sledeće nedelje dobijati 30.000 do 50.000 maski nedeljno, kao i sredstva za dezinfekciju i naglasila da same apoteke proizvode dezinfekciona sredstva u obliku gela, spreja i rastvora po pristupačnim cenama od 150 do 200 dinara.

Farmaceutska zaštita u Beogradu funkcioniše, rekla je ona i dodala da su apoteke obezbedile i velike količine rukavica za zaštitu, hirurških kapa, natikača ali i svih neophodnih lekova i to u zalihama koje će na dugo pokriti potrebe građana.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da je situacija pod kontrolom ali da treba očekivati da će se virus širiti.

On je rekao da su pravovremene mere suzbijanja i socijalnog distanciranja urodile plodom i da možda i neće biti potrebe za dodatnim merama.