Zdravlje

Ako idete na Zvezdinu proslavu, držite rastojanje od JEDNOG METRA

Autor Jovan Terzić Izvor mondo.rs

"Nije isto na otvorenom prostoru i u zatvorenom", kaže epidemiolog Predrag Kon na pitanje da li su masovni pozivi Crvene zvezde da se dođe na stadion nesavesni u vreme pandemije koronavirusa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iz sata u sat stižu vesti o odloženim ili otkazanim sportskim događajima širom sveta, dok je u Srbiji doneta odluka da se zbog širenja korona virusa utakmice u zatvorenom igraju bez publike, a na otvorenom u uobičajenoj atmosferi, uz manje promene o kojima je Zajednica Superlige i Prve lige obavestila klubove.

Najviše navijača očekuje se u subotu od 18 časova na stadionu Rajko Mitić, gde će Crvena zvezda protiv Napretka iz Kruševca proslaviti 75 godina od osnivanja. 

Sa "Marakane" već danima stižu pozivi zvezdašima da u što većem broju dođu na stadion, pa je tokom konferencije za medije, ministar zdravlja Zoran Lončar, upitan da li crveno-beli postupaju nesavesno imajući u vidu da konstantno raste broj zaraženih i u našoj zemlji.

Odgovor je prebacio na epidemiologa Predraga Kona.

"Bez obzira na brojnost, ne treba biti na manje od jednog metra udaljenosti od druge osobe kada ste na otvorenom prostoru. Nije isto na otvorenom prostoru i u zatvorenom. Time se rukovodila struka kada je davala predlog. Proslave su dobre, ali načelno, u naredna dva meseca okupljanje ljudi, ne samo za sport već i u kafićima, treba svesti na što manje. Moramo smanjiti frenkvencije kontakta da bismo drastično smanjili širenje virusa. Zato poziv građanima da imaju strpljenja. Vodimo rat protiv virusa tako što ga usporavamo i omogućavamo našem zdravstvenom sistemu da izleči sve koji su oboleli", rekao je Kon i dodao:

"Na metar i više je bezbedna udaljenost kada ste na otvorenom prostoru".