Zdravlje

Institut za javno zdravlje: Situacija sa korona virusom pod kontrolom

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Situacija sa korona virusom u Srbiji, posle nedelju dana od prvog registrovanog slučaja je pod kontrolom, poručila je večeras zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da na to ukazuju kliničke slike zaraženih, kao i to što je za svakog pacijenta utvrđeno kako se inficirao.

Ona je kazala da se posle svakog otkrivenog slučaja zaraze korona virusom rade opsežna epidemiološka istraživanja sa ispitivanjem kontakata zaraženog.

"Za osobe kod kojih je registrovan korona virus mi smo posumnjali da imaju infekciju što pokazuje da znamo šta radimo i koga treba testirati" rekla je Kisić na pres konferenciji u Vladi Srbije.

 Alergolog i pulmolog na Univerzitetskoj dečijoj klinic "Tiršova" Branislav Nestorović kazao je da je među obolelima od korona virusa više "blažih slučajeva" navodeći da je u Evropi svega 12 odsto težih slučajeva, izuzimajući Italiju koja je, kako je kazao, specifičan slučaj.

"Mi imamo samo dva pacijenta u ozbiljnom stanju. Imali smo sreću da smo izašli iz epidemije gripa pre nego što je stigla korona, za razliku od Italije koja je sa epidemijom gripa dočekala koronu" naveo je Nestorović.