Zdravlje

Stanje zaraženih u Srbiji: Dvoje otpuštenih iz bolnica, a kako su ostali?

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Po jedan pacijent otpušten je iz Klinika u Novom Sadu i Nišu, evo kakvo je stanje ostalih pacijenata.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu trenutno se leči petoro pacijenata sa korona virusom, a pacijent koji je u toku jučarašnjeg dana primljen na bolničko lečenje otpušten je u toku večeri zbog nepostojanja bilo kakvih simptoma, saopštio je Klinički centar Niš.

"Jedan od dvoje pacijenata primljenih u toku jučerašnjeg dana otpušten je u dobrom opštem stanju, nakon konsultovanja infektologa sa dežurnim epidemiologom Instituta za javno zdravlje Niš i njegove saglasnosti, ali i saglasnosti pacijenta", rekli su u niškom Kliničkom centru.

U toj zdravstvenoj ustanovi navode da pacijent koji je 10. marta prvi primljen na bolničko lečenje ima blage, odnosno umerene simptome uzrokovane virusom i nalazi se u stabilnom stanju, dok ostali pacijenti za sada uglavnom ne pokazuju simptome.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je jutros za Radio televiziju Srbije da su preduzete sve mere za sprečavanje širenja bolesti i kao primer naveo postupanje jedne "radne organizacije" u Nišu u kojoj su dve radnice pozitivne na korona virus.

"Ta organizacija bila je u jednom danu zatvorena i izvršena je kompletna dezinfekcija. Ceo personal je promenjen. Dovedena je nova ekipa radnika, a zaposleni koji su radili sa radnicama kod kojih je potvrđen korona virus nalaze se u kućnoj izolaciji. Oni su pod dnevnom kontrolom epidemiloga", rekao je Tiodorović.

On je dodao da je ta organizacija mogla da nastavi da radi svoj posao bez ikakve bojazni za građane.

Prema nezvaničnim informacijama, organizacija o kojoj je Tiodrović govorio je pošta u Knjaževačkoj ulici.

I sa Klinike za Infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu jedan pacijent je otpušten na kućno lečenje jer su testovi pokazali da je negativan na korona virus, izjavila je danas direktorka KCV Edita Stokić.

Ona je u izjavi za RTV rekla da će njegovo opšte zdravstveno stanje, međutim, i dalje biti pod nadzorom.

Jutros je u Novi Sad prebačen pacijent iz Opšte Bolnice u Kikindi, drugi zaražen iz tog banatske grada.

"Trenutno se u Kliničkom centru Vojvodine od korona virusa leče četiri pacijenta. Od ta četiri pacijenta, jedan je u teškom opštem stanju i potreban mu je automatizovani respirator. Svi pacijenti su hemodinamski stabilni, njihovo zdravstveno stanje neprekidno nadzire tim lekara specijalista Kliničkog centra Vojvodine", rekla je direktorka Stokić.

Lečenje pacijenata obolelih od korona virusa sprovodi se u novoizgrađenoj jedinici intenzivne nege Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine, koja je osposobljena i opremljena najmodernijom medicinskom opremom i aparatima.

"KCV je blagovremeno obezbedio dovoljne količine medicinskog materijala, lekova, sredstava i zaštitne opreme neophodnih za zaštitu kako zdravstvenih radnika, tako i pacijenata koji se jave na lečenje ovoj zdravstvenoj ustanovi", dodala je Edita Stokić.

U Srbiji je, prema poslednjim informacijama, 41 osoba zaražena korona virusom.