Zdravlje

U RS nema novih zaraženih korona virusom, Crna Gora i dalje "čista"

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

U Republici Srpskoj nema novih slučajeva zaraze, ali je naređena dezinfekcija svih javnih objekata i površina. U Crnoj Gori i dalje zvanično nema virusa korona.

U Republici Srpskoj od juče nema novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 15 slučajeva pozitivnih na novi virus korona. Trenutno su pod zdravstvenim nadzorom 864 osobe koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2", navodi se u saopštenju.

Iz zdravstvenog nadzora izašla je ukupno 161 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS trenutno je u izolaciji šest pacijenata, dok je izolaciju u ovoj ustanovi do sada napustilo 19 osoba.

"Taj broj se menja, jer zavisi od procene trenutnog stanja pacijenta", navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izdao je naredbu dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza u roku od 48 časova posle stupanja na snagu ovih naredbi.

Zabranjena su javna okupljanja u organizaciji ili prostorijama zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite u RS, osim edukacija vezanih za aktuelnu situaciju po pitanju virusa korona, na kojima se moraju poštovati i preduzimati sve potrebne mere prevencije.

Prema najnovijim podacima crnogorskog Instituta za javno zdravlje, u toj zemlji nema registrovanih slučajeva korona virusa.

Karolina Hajduković iz Instituta rekla je da je u Crnoj Gori 536 osoba pod zdravstvenim nadzorom, od kojih je u Institutu za javno zdravlje 279 osoba, dok su ostale u drugim opštinama Crne Gore, prenosi portal RTCG.

"Do danas su u mikrobiološkoj laboratoriji IJZ testitane 64 osobe i rezultati svih testiranih osoba su bili negativni, tako da do danas u Crnoj Gori nije dokazano prisustvo Kovid-19 infekcije", kazala je Hajdukovićeva.

Iako u Crnoj Gori nije zabeležen nijedan slučaj zaraze od korona virusa, vlada je odlučila da na najmanje 15 dana zabrani sva javna okupljanja, zatvori škole, Univerzitet i uplovljavanje kruzera i jahti, kao i posete bolesnicima i zatvorenicima, počev od ponedeljka 16. marta.