Zdravlje

Korona virus u Pomoravskom okrugu: Jedan zaražen, stabilna situacija

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Pomoravskom okrugu je situacija "dobra i stabilna", a do sada je tamo potvrđen jedan slučaj zaraze korona virusom. U apotekama nema maski, asepsola...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Goran Radovanović, izjavio je danas Tanjugu da je situacija što se tiče zaraze korona virusom, a što je obradila epidemiološka služba, u Pomoravskom okrugu, "dobra i stabilna".

"Sutra ćemo dobiti nove rezultate sa Instituta Torlak, ali sada je situacija dobra", istakao je Radovanović i zamolio građane da se strogo pridržavju uputstava Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

On je pohvalio čoveka iz Rekovca, jedinog zaraženog korona virusom iz Pomoravskog okruga, koji se sam, posle povratka sa puta, a posle informacije da je njegovom saputniku u Hrvatskoj potvrđena zaraza, prijavio Instututu za zarazne bolesti u Kragujevcu, a nije se pozdravio i koji je izbegao bilo koji kontakt sa porodicom ili sa bilo kim drugim u mestu boravka.

Radovanović je istakao da se treba odgovorno ponašati, svuda gde se nađemo, ali ne paničiti, jer kako je rekao, "nije sve zaraza korona virusom, ako se zakašljete i imate temperaturu, postoje i druge respiratorne bolesti".

Sve lokalne samouprave u Pomoravskom okrugu, rečeno je Tanjugu, postupaju, "isključivo u skladu sa merama Ministarstva zdravlja, Vlade Srbije i Svetske zdravstvene organizacije u cilju sprečavanja, pojave i širenja zaraze". Pojačan je nadzor i inspekcija, pre svega u predškolskim i školskim ustanovama, a najveći teret ja na zdravstvenim ustanovama.

Opština Svilajnac je iz svojih rezrevi uputila predškolskim i školskim ustanovama na svom području sredstva za higijenu i radiće to dok traju posebne mere protiv virusa korona, izjavio je predsednik opštine Predrag Milanović.

Škole i vrtići pojačali su mere dezinfekcije prostora, a vrtići i igračaka, dodao je on.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je izjavio da su danas organizovane ekipe krenule u distribuciju hrane starim ljudima, a lokalna samouprava je zatražila da sama plati dodatni broj lekara i medicinskih sestara u Domu zdravlja i Opštoj bolnici.

"Zatražili smo, da se ispred Službe hitne pomoći i Doma zdravlja postavi šator za trijažu pacijenata, "da niko sa temperaturom ne uđe i da zarazi malobrojne lekare", istakao je Paunović.

U Pomoravskom okrugu, u čijem su sastavu grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, supermareketi i prodavnice su veoma dobro snabdevene prehrambenim proizvodima i proizvodima za higijenu, a u apotekama nema maski, asepsola, alkohola, u drogerijama alkoholnih maramica, gela za suvo pranje ruku.