Zdravlje

Apel epidemiologa: Biće vremena za kafiće, sada ostanite kod kuće!

Izvor mondo.rs

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, epidemiolog dr Senad Begić uputio je apel građanima Crne Gore (koji je univerzalan).

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Crna Gora je i dalje jedna od retkih zemalja koja odoleva korona virusu. Prema zvaničnim podacima, ovaj virus, koji je zarazio "pola planete" i odneo na hiljade života, još nije probio granice Crne Gore (i iskreno se nadamo se da neće!).

Crnogorske vlasti preuzele su niz mera kako bi smanjile mogućnost pojave korona virusa u toj zemlji, ali i u slučaju da se pojavi. Jedna od mera je, recimo, zabrana javnih okupljanja, nastava u školama je obustavljena...

Epidemiolog Senad Begić uputio je danas apel svim građanima Crne Gore, sa osnovnom porukom: "Ostanite kod kuće!".

Prenosimo vam njegov apel (koji je, zapravo, univerzalan) u celini:

"Poštovani građani Crne Gore, dragi prijatelji, komšije, rođaci,

ukazala nam se značajna prilika da na greškama i muci drugih shvatimo koliko je novi korona virus zaista opasan. Ova prilika mnogim državama i mnogim narodima uopšte nije ni pružena. Sada kada je imamo, na svima nama je da učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo širenje ovog virusa.

Matematika je jasna - jedna osoba tokom dana ostvari oko 90 kontakata. Svi smo podjednako podložni ovom virusu.

Onog trenutka kada virus uđe, a mi ne učinimo ništa da sprečimo njegovo širenje, u riziku smo svi. Biće Bokeške (ulica gde je smešten noćni život Podgorice, prim. aut.), biće izlazaka, biće Ričardove glave (jedna od plaža u Budvi, prim. aut.).

Zato, molimo vas, pridržavajte se mera prevencije i ostanite doma".

Epidemiolog Senad Begić - apel građanima Crne Gore (MAGAZIN)
Izvor: Vlada Crne Gore/YouTube