Zdravlje

Ibuprofen i korona virus - šta je istina, a šta izmišljotina?

Izvor mondo.rs

Po Internetu kruži obaveštenje da je ibuprofen, glavni sastojak često korišćenog leka brufen, opasan za zaražene korona virusom.

Verovatno ste, čitajući razne vesti o pandemiji korona virusa na društvenim mrežama, nabasali na priču da je ibuprofen opasan za ljude koji su zaraženi ovim virusom.

Svetski, ali i mediji u regionu, proglasili su ovo lažnom informacijom, evo i zašto!

Internetom se širilo i lažno saopštenje Univerziteta u Beču, koji je "utvrdio" da ibuprofen otežava stanje pacijenata, ali je ta ustanova ubrzo demantovala da je ikada to utvrdila, a kamoli saopštila.

Na konferenciji za medije hrvatskog Nacionalnog štaba civilne zaštite, direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da za vezu ibuprofena i korona virusa jednostavno "nema podataka u dostupnoj literaturi".I Francuska je izdala upozorenje da antiupalne lekove na osnovu brufena ne bi trebalo da uzimaju zaraženi korona virusom, jer će navodno pogoršati njihovo stanje.

Priča se, prenosi "Gardijan", svetom proširila nakon lažne WhatsApp poruke koja je "krenula" iz Irske.

U toj zemlji se brzinom munje proširila poruka preko aplikacije WhatsApp, u kojoj piše da je "četvoro mladih, zaraženih korona virusom, u teškom stanju u bolnici u Korku zbog lečenja ibuprofenom".

Poruka je čak bila potpisana imenom i prezimenom lekara koji je na čelu te bolnice, koji je za irske medije demantovao da je ikada poslao takvu poruku.

"U pitanju je potpuna laž i izmišljotina, koja može da nanese veliku štetu. Ovakve lažne poruke značajno ugrožavaju kolektivnu sposobnost ljudske vrste da se izbori sa virusom," rekao je on za irski "Žurnal".

Izmišljotina je, dakle, da ibuprofen pogoršava stanje zaraženih, a istina je da o eventualnoj vezi tog leka i bolesti jednostavno nema dovoljno podataka u stručnoj literaturi.

Svetski mediji prenose da bi pri uzimanju bilo kog leka, pa i ibuprofena, trebalo pratiti savete medicinskih stručnjaka.

Podsećamo vas da je preventiva jedan od najvažnijih faktora u suzbijanju i kontroli virusa korona, pre svega higijena ruku. U Srbiji je zbog virusa uvedeno vanredno stanje, pročitajte i na kojim površinama se virus najduže zadržava.