Zdravlje

Institut apeluje: Dajte krv, bezbedno je a veoma je važno!

Izvor Tanjug

Institut za transfuziju krvi moli građane da se odazovu, jer je veliki broj regularnih akcija davanja krvi otkazan zbog vanrednog stanja.

U Srbiji je zbog virusa uvedeno vanredno stanje, a Institut za transfuziju krvi Srbije apeluje na sve zdrave, punoletne, savesne i odgovorne građane da u narednom periodu odvoje malo svog dragocenog vremena i daju krv u Institutu, Svetog Save 39, ili u nekoj od ekipa na terenu.

"U situaciji nakon proglašenja vanrednog stanja i obustave rada škola i fakulteta otkazan veliki broj akcija davanja krvi, ne samo u prosvetnim ustanovama, već i u brojnim kompanijama i firmama koje su promenile način rada," saopštio je Institut.

Pošto će ova situacija potrajati duži vremenski period, Institut moli građane da se svakodnevno odazivaju njihovim pozivima.

Institut za transfuziju krvi Srbije u postojećim okolnostima ima obavezu da obezbedi najmanje 250 jedinica krvi dnevno za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata u beogradskim zdravstvenim ustanovama i bolnicama u gradovima centralnog regiona Srbije.

U saopštenju napominju da su za davaoce krvi uvedene dodatne mere predostrožnosti koje su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi, sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji sa korona virusom.

Institut podseća da je davanje krvi bezbedan proces i da građani ne treba da odustaju od dobrovoljnog davanja krvi. Potrebe za krvlju su konstantne, a samo zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi možemo da obezbedimo krv za naše najugroženije sugrađane, poručuju iz Instituta.

Podsećamo vas da je preventiva jedan od najvažnijih faktora u suzbijanju i kontroli korona virusa, pre svega higijena ruku. Pročitajte i na kojim površinama se virus najduže zadržava i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.