KORONA VIRUS

Dvoje na respiratorima, a kakvo je stanje ostalih zaraženih korona virusom?

Izvor mondo.rs

Kod "nultog pacijenta" poboljšanje, a šta je sa ostalima?

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 16. marta 2020. godine testirani su uzorci 15 osoba od kojih su 2 pozitivna i 13 negativnih na novi korona virus.

U Republici Srbiji je do 18 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od toga je 29 hospitalizovano. 17 pacijenata se nalazi u KC Srbije. Pet pacijenata je smešteno u KC Niš, dva su u KC Kragujevac.

Pet pacijenata je smešteno u KC Vojvodina, a jedan pacijent se nalazi na infektivnom odeljenju opšte bolnice u Pančevu.

U najtežem stanju je dvoije pacijaneta koji se nalaze u KC Vojvodina u Novom Sadu i oni su na respiratoru.

Svi ostali su stabilnog opšteg stanja. Nema nikakvih značajnijih pogoršanja u odnosu na jučerašnji dan, a "nulti pacijent" iz Bačke Topole koji se leči u KC Vojvodina s eoseća bolje, njegovo zdravstveno stanje se popravlja.

"Drugi pacijent iz okoline Novog Sada, takođe u poluintenzivnoj nezi, oporavlja se, rengen pokazuje regresiju na plućima. Ppacijent iz Kikinde je nakon prijema postavljen na respirator zbog teških promena, prati se 24/7, njegovo stanje je nepromenjeno , Posledbnji pacijent koji je stigao na Infektivnu kliniku, smešten je na intenzivno odeljenje i nakon dva dana hospitalizacije "stavljen" je na respirator. Nejgovo stanje je nepromenjeno", rekla je Edita Stojić Karanović iz KC Vojvodine i dodala da specijalan tim lekara brine o njima 24 sata dnevno. 

Kako ističe, u KC Vojvodina ima doboljno opreme i lekova, tokom vikenda stiglo nekoliko isporuka koje seu raspoređene po Vojvodini, opremljeni su svom neophodnom opremom.