KORONA VIRUS

Da li će se i privatnici uključiti u borbu protiv korona virusa?

Izvor mondo.rs

Borba protiv virusa kovid-19 u Srbiji zahteva svu pomoć.

Ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Torlak testirano je ukupno 316 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
Do 18 sati testirano je 15 osoba od kojih je dvoje bilo pozitivno, a 13 negativno na virus korona.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, od 57 pacijenata, njih 29 je hospitalizovano.

S obzirom na ozbiljnost situacije, na redovnoj pres konferenciji u Vladi postavljeno je pitanje da li će se i privatne medicinske ustanove uključiti u borbu protiv korona virusa. 

"Imamo planove i sa privatnim lekarima, većina s javila, javljaju se i penzioneri i studenti, volonteri, svi su dobrodošli i svi žele da pomognu. U sledeća dva do tri sata imaćemo tačne informacije koje se tiču saradnje sa privatnim klinikama. Angažovaćemo sve raspoložive snage, iz privatnog i fržavnog sektora da pružimo usluge sugrađanima kako treba. Ključ cele priče je da poslušamo savete i da ne preopterećujemo bolnice 'stvarima' koje mogu da sačekaju par nedelja. Bitno je da štedimo lekare i medicinske timove. Imamo dovoljan broj i medicinskih aparata i lekara specijalista i dovoljno zaštitne opreme,ali samo ako budemo slušali preporuke i ponašamo se odgovorno. Bitno je što imamo podršku NR Kine i njihovih stručnjaka, oni su jedni od naših najvećih prijatelja u ovoj situaciji", rekao je Gojković.