Zdravlje

Na Kosovu još troje zaraženo koronom: Ukupno 19 inficirano

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Broj zaraženih raste, pre nepunih 12 sati bilo je 16 pacijenata.

Broj zaraženih korona virusom na Kosovu dostigao je 17, saopštio je danas ministar zdravlja Arben Vitia, prenosi "Gazeta Ekspres". "Do danas je na Kosovu testiran 271 sumnjiv uzorak, a 17 je pozitivno", naveo je Vitia.

Za nepuna dva sata potvrđeno je da su još dve osobe zaraženo korona virusom, tako da sada ukupan broj izbosi 19.

"Podaci sa Infektivne klinike ukazuju da je stanje 10 pacijenata na lečenju stabilno, a izuzev jednog pacijenta, drugi dobijaju adekvatnu zdravstvenu negu", rekao je Vitia ranije tokom dana, preneo je Kosovo onlajn. Dodao je da je dvoje hospitalizovanih pušteno kući i da će ostati u samoizolaciji.

On je izvestio i o merama koje su preduzete nakon što je vlada u Prištini proglasila vanredno stanje u zdravstvu.

"Procedura ugovaranja medicinske zaštitne opreme za zdravstveno osoblje, poput respiratornih maski, zaštitnih odela i posteljina podrazumevajuće potrebe za policiju i carinu, završena je juče, sa 400.000 evra koje je vlada ranije izdvojila", poručio je Vitia i dodao da zatečena rezerva nije bila dovoljna.

Prema poslednjim informacijama, Nacionalni institut javnog zdravlja na Kosovu objavio je da su još dve osobe zaražene korona virusom čime je broj zaraženih povećan na 19.

Radi se o dvema osobama poreklom iz Đakovice, muškarac star 54 i žena od 49 godina, koji su na Kosovo došli iz Diseldorfa, Nemačka. Samo tokom današnjeg dana otkriveno je pet novih slučajeva zaraze korona virusom na Kosovu.

Povodom pojave zaraze korona virusom večeras će na zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija biti održan sastanak Saveta bezbednosti Kosova.