Zdravlje

Vučić: Obezbedićemo 30 miliona zaštitnih maski

Izvor mondo.rs

Stižu i novi respiratori.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon što je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u ponedeljak iskazala nezadovoljstvo ponašanjem građana koji i dalje šetaju i sede po kafićima, a starijima od 65 godina najavila uvođenje novčanih kazni (150.000 dinara) ako se ne pridržavaju uputstava da ne izlaze iz kuća, vlasti u Srbiji donele su, do sada, najoštriju meru.

Od srede u 20 časova do 5 časova ujutru, zabranjeno je kretanje svim osobama, bilo kog starosnog doba

"Od sutra u 20 sati, do 5 sati ujutro, svakoga dana uvodi se zabrana kretanja svim licima bilo kojeg starosnog doba. Niko ne može da bude na ulici sem nadležnih organa, ali ne nadležnih, već onih koji su na zadatku i koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni. Ovo uvodimo da bismo sprečili dalje širenje virusa", izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je govorio i koracima koje je vlada preduzela u cilju zaštite stanovništva od epidemije korona virusom.

"Kod nas dve fabrike proizvode maske, uskoro će treća, pa i četvrta. Proizvodi ih vojska, to je domaća proizcodnja. Osim toga, preko 30 miliona maski ćemo da kupuimo i dobijemo, nije važno da li je jedno ili drugo. Jedini problem koji sada imamo jeste nestašica dezinfekcionih sredstava, a i to ćemo da rešimo. Nama je ostalo samo da pomažemo lekarima i molimo se za njihovo zdravlje i zdravlje medicinskih sestara, oni su naši heroji, sve od njih zavisi." rekao je Vučić.

Predsednik je govorio i smeštajnim kapacitetima

"Imamo smeštaj za oko 6000 ljudi, a nadamo se da neće biti potrebe da toliko hospitalizujemo. Ali, bićmo spremni. Imamo i mnogo više repsiratora nego što smo imali pre sedam dana. Pored pet novih koje smo dovezli, treba da stignu i mnogo veći koje smo uspeli da obezbedimo. To su transportni respiratori koji su nam potrebni zbog prevoza najugroženijih pacijenata do bolnica. Obezbedili smo gas i kiseonik, i to je takođe važno. Po celom svetu smo tražili, snalazili se i uspeli da obezdedimo šta je potrebno našim građanima", rekao je Vučić.