KORONA VIRUS

Dugo je odolevala: Korona stigla u Crnu Goru, potvrđena dva slučaja

Izvor mondo.rs Izvor mondo.me

Bilo je neminovno.

U Crnoj Gori potvrđeni su prvi slučajevi zaraze koronavirusom, saopštio je večeras premijer Duško Marković.

"Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori. Pacijenti su ženskog pola – rođeni 1948. i 1973. godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom", saopštio je večeras premijer.

"Smeštene su na posebnom odeljenju Kliničkog centra, i obe su za sada stabilnog zdravstvenog stanja. Za ovakav scenario smo se pripremali sedmicama, u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije", kazao je Marković.

Kako je rekao, KCCG ima adekvatne uslove, opremu i visokoobučeno ljudstvo za pružanje odgovarajuće i zasebne nege oboljelim pacijentima, uz potpunu zaštitu drugih pacijenata i svojih zaposlenih.

Pored toga, kazao je Marković, Institut za javno zdravlje već je započeo sprovođenje mera za ograničavanje širenja virusa, kao i identifikaciju svih kontakata koju su obolele osobe ostvarile tokom perioda zaraznosti.

Prema njegovim rečima, svi sumnjivi slučajevi biće odmah adekvatno zbrinuti i izolovani, radi smanjenja rizika prenošenja sa čoveka na čoveka.


"Vrlo je verovatno da će u narednom periodu doći do otkrivanja novih slučajeva, s obzirom na epidemiološke karakteristike ovog virusa", rekao je Marković.

Pacijentkinje su iz Ulcinja i Podgorice, jedna je doputovala iz Amerike, dok je druga boravila u Španiji.

"Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obe se nalaze kod kuće," kazao je Boban Mugoša.

"Pacijentkinja iz Ulcinja živi sama i testirana je kod kuće, dok je pacijentkinja iz Podgorice bila u KCCG gde je testirana", rekao je Mugoša.

Mugoša je kazao da je danas urađeno oko deset testova.

"Sve vreme insistiramo na socijalnoj distanci. Što više budu poštovali te mere, građani će biti u manjoj opasnosti od širenja epidemije. Svi koji su je olako shvatili, debelo su platili ceh", poručio je Mugoša.

Tagovi