Zdravlje

Ohrabrujuća vest: Japanski lek EFIKASAN protiv KORONA VIRUSA?

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Dok svet iščekuje vakcinu protiv korona virusa, izgleda da je jedan već postojeći lek efikasan u njegovom lečenju...

Kineski medicinski stručnjaci saopštili su da je lek koji se u Japanu koristi za lečenje influence pokazao efikasnim u lečenju pacijenata zaraženim korona virusom!

Zvaničnik kineskog ministarstva nauke i tehnologije Đang Sinmin kaže da je favipiravir, japanski lek, do sada imao dobre efekte u kliničkim studijama kod 340 pacijenata u Vuhanu i Šenženu!

"Ovaj lek je bezbedan i očigledno veoma efikasan", rekao je Đang.

Pacijentima iz Šenžena kojima je davan ovaj lek, rezultati na korona virus su bili negativni posle četiri dana (od trenutka kada su bili pozitivni). U poređenju sa tim, pacijentima koji nisu dobijali ovaj lek je trebalo oko 11 dana da se oporave.

Osim toga, na snimcima pluća su primetna poboljšanja kod 91 odsto pacijenata koji su lečeni ovim lekom, u poređenju sa 62 odsto pacijenata koji nisu lečeni favipiravirom.

Japanska kompanija "Fudži film tojama kemikal" koja je pre šest godina razvila ovaj lek, drugačije poznat kao avigan, nije želela da komentariše ove tvrdnje.

I japanski lekari favipiravir koriste za klinička ispitivanja na zaraženim pacijentima koji imaj blage do umerene simtpome, u nadi da će to sprečiti umnožavanje virusa u organizmu.

Međutim, izvor iz japanskog ministarstva zdravlja je, piše "Gardijan", otkrio da ovaj lek nije toliko efikasan u lečenju pacijenata koji imaju ozbiljnije simptome korona virusa.

"Izgleda da ne deluje tako dobro kada se virus već umnoži u organizmu", naveo je izvor.

Ranije se pisalo da je kombinacija lekova za HIV i grip efikasna u lečenju korona virusa, međutim i to ima isto ograničenje kao i japanski lek – ne deluje tako dobro na pacijente sa ozbiljnim simptomima.