Zdravlje

OVAJ grad je NAJVEĆE ŽARIŠTE korona virusa u Vojvodini!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kikinda je trenutno najveće žarište korona virusa u Vojvodini, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je dodao da je jedan deo građana Kikinde trenutno u izolaciji i da se u tom gradu primenjuju drastične mere zaštite u odnosu na ostatak Srbije kako ne bi došlo do širenja virusa.

Pokrajinska vlada obezbedila 10 tona sredstava za dezinfekciju koji će u najhitnijem roku biti isporučeni zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine.

Gojković je kazao da svi epidemiološki podaci ukazuju da je virus u Kikindu došao iz Milana i da nije prepoznat na vreme.

"Pojavljuju se sada kontakti kontakata prvog pacijenta i zbog toga su mere uvedene u Kikindi na neki način najdrastičnije u odnosu na celu Srbiju", rekao je Gojković na konferenciji za medije.

Dodao je da u Vojvodini postoji ozbiljan nadzor nad zaraznim bolestima i da zdravstveni radnici, koji su bili u kontaktu sa pacijentom koji je prvi zaražen pre skoro 14 dana, još nisu pokazali znakove oboljevanja.

''Ukoliko istekne taj rok od 14 dana, još uvek sve držimo pod kontrolom. U bolnici još uvek za sada nemamo infekcije. Deo u kojem je ležao pacijent je potpuno izolovan'', dodao je Gojković.

Napomenuo je da se kontakti zdravstvenih stručnjaka sa građanima ostvaruju na tri nivoa - na primarnom, preko zvaničnih kol centara i dodatnih brojeva koji su dostupni 24 sata u svih 44 domova zdravlja u Vojvodini, te u posebnim prostorijama za izolaciju pacijenata sa akutnim respiratornim sistemima u domovima zdravlja.

Gojković je kazao da će najveći broj lekara opšte prakse i izabranih lekara dati svoje privatne brojeve telefona pacijentima koji su kod kuće u samoizolaciji.

Apelovao je na volontere, nezaposlene lekare i lekare iz privatnog sektora, kao i one koji su u penziji da kontaktiraju nadležne domove zdravlja i bolnice u svojim mestima i pomognu u kol centrima.

Dodao je da će u KC Vojvodine, Insititu Sremska Kamenica i specijalističkim službama u opštim bolnicima za građane biti otvorene posebne linije za komunikaciju sa endokrinolozima, ortopedima, psihijatrima, hirurzima.

''Molimo građane da ne dolaze u bolnice dok se ne konsultuju sa lekarima, osim u izuzetnim hitnim slučajevima'', poručio je Gojković.

Kako je rekao, 80 odsto građana ima blage, minimalne ili uopšte nema nikakve tegobe, a 20 odsto ima određene tegobe, a među njima je šest odsto koji zahtevaju ozbiljnije lečenje.

Gojković je zamolio zdravstvene radnike za punu pripravnost i odgovornost i da se pridržavaju svih preporučenih mera zaštite.

Dodao je da je Pokrajinska vlada obezbedila 10 tona sredstava za dezinfekciju koji će biti isporučeni zdravstvenim ustanovama, kao i da za vikend iz Kine stiže velika količina medicinskog materijala.