Zdravlje

NOVE MERE ZAŠTITE: Odložen prijem pacijenata koji nisu hitni

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Prijem samo hitnih slučajeva, recepte podiže porodica.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je prijem novih pacijenata, čije zdravstveno stanje ne zahteva hitnu intervenciju, odložen u svim vojnozdravstvenim ustanovama - Vojnomedicinskoj akademiji, vojnim bolnicama Niš i Novi Sad i Centru vojnomedicinskih ustanova.

Kako se navodi, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o uvođenju vanrednog stanja, u cilju zaštite zdravlja građana, vojnozdravstvene ustanove u narednom periodu funkcionisaće sa izvesnim prilagođavanjima aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

"Sve operacije, pregledi, stomatološke intervencije i dijagnostičke procedure, osim u hitnim slučajevima, kao i u slučajevima započetog lečenja, dijagnostike i stomatoloških intervencija za koje postoji stručno medicinsko opravdanje, odlažu se za period od 1. jula 2020. godine do daljeg, a o tome ćete biti naknadno obavešteni. Ova mera predostrožnosti i zaštite prenosa zaraze u sistemu vojnog zdravstva odnosi se i na poslepodnevni rad Vojnomedicinske akademije", stoji u saopštenju.

Dodaje se da će zakazivanje pregleda u narednom vremenskom periodu biti regulisano isključivo prema hitnim medicinskim indikacijama.

"Uprava za vojno zdravstvo donela je odluku o izdavanju recepata za period od šest meseci. Osiguranicima Fonda SOVO izabrani lekar izdavaće recepte za šest meseci, a lekovi će moći da se podignu na mesečnom nivou", stoji u saopštenu.

"Recepte od izabranog lekara, kao i lekove iz apoteka, za pacijente starije od 65 godina, pacijente koji boluju od težih hroničnih bolesti, kao i nepokretna lica, mogu podići članovi porodice odnosno lica koja na uvid donesu adekvatnu dokumentaciju vojnog osiguranika (ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, medicinsku dokumentaciju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je produžen i rok važenja konzilijarnih mišljenja izdatih u vojnozdravstvenim ustanovama, sa dosadašnjih šest na 12 meseci.

"Molimo pre svega osiguranike Fonda SOVO, ali i sve građane zainteresovane za lečenje u vojnozdravstvenim ustanovama, da se pridržavaju instrukcija Vlade Republike Srbije tokom vanrednog stanja u našoj zemlji", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.