Zdravlje

"Svaki bolesnik na respiratoru je životno ugrožen"

Izvor mondo.rs

"Ali ne mora da znači da će da umre. To je važna poruka", kaže dr Pelemiš.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 13 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Na redovnoj konfenrenciji za novinare, dr Mijomir Pelemiš je govorio o trenutnoj situaciji epidemije korona virusa u Srbiji.

"Gledajući svet, mi smo uspeli da usporimo epidemiju koliko smo mogli. Virus ne možete zaustaviti. Nije automobil, pa da staneš na kočnicu i kažeš nema dalje. Svaki bolesnik na respiratoru je životno ugrožen. Ali ne mora da znači da će da umre. To je važna poruka", kaže dr Pelemiš i dodaje da ne zna kako će se kretati ova epidemija, ne bavi se "Proročanstvima" 

"Očekivano je da se poveća broj zaraženih. Ali mi smo spremni. Srbija ima spremnih 6.000 kreveta za obolele od korona virusa. Ne želimo, naravno, da ih toliko bude, ali smo spremni.

O tome da li su maldi "bezbedni" od zaraze, što se najčešće misli u javnosti, dr Pelemiš kaže: 

"Virus najviše napada moju generaciju, ali napada i druge. Oni imaju veće šanse da ozdrave. Mladi imaju manju šansu da dobiju bolest, ali mogu da je šire. U početku smo pričali da bolesnik nije zarazan u toku inkubacije. Sada su nam objasnili da je osoba dva dana pre početka oboljenja zarazna. Otud ovako drastične mere! Imamo svu odgovarajuću terapiju koju ceo svet koristi, sem jednog leka koji niko ne koristi jer je u fazi kliničkog ispitivanja.

"O ovom virusu ne zna se sve, znaće se sledeće godine. Ali znamo dovoljno da se borimo. Idemo više koraka napred, država nam je pomogla da kupimo vreme da se izborimo sa situacijom. Čak i da nam dođe 1.000 pacijenata za jedan dan, mi smo spremni", kaže Pelemiš.