Zdravlje

Zašto ne mogu da se testiraju svi koji misle da su zaraženi?

Izvor mondo.rs

Postoji protokol.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 13 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Na redovnoj konfenrenciji za novinare, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević odgovorila je na pitanje novinara zbog čega ne mogu svi koji sumnjaju da su zaraženi da se testiraju.

"Pre prvog slučaja korona virusa u Srbiji imali smo drugačijenkriterijume. Vodilo se računa da li je osoba putovala u zemlje u kojim aje potvrđena zaraza, s kim su se viđali... Međutim, broj zemalja u kojima je epidemija ovog virusa je izuzetno veliki.Sad osobe koje doputuju u Srbiju su 28 ili 14 dana pod nadzorom i u obavezi da se javljaju lekarima, oni se prate svakodnevno. Leka za korona virus nema i najbolje je da se prati zdravstveno stanje osoba. 

Premijerka Ana Brnabić dodala je: 

"Najvažnije je zaštiti naš zdravstveni sistem, ako mogu da se on ne optereti jer se broj zaraženih stalno povećava. Testiraju se soibe sa ozbiljnim simptomima, ne testiramo sve koji žele da se testiraju, nema logike. Već drugog dana od pojave korona virusa u Srbiji stručni tim je razvio protokol kako bismo bili spremni za svaki scenario. Na KC Sbije trenutno je 31 pacijent, a sada se već prazni KBC Dragiša Mišović i Klinika za pulmologiju kako bismo bili spremni da primimo nove zaražene ako broj bude rastao, a očekujemo da će rasti. Tako da smo spremni", rekla je premijerak Brnabić.