Zdravlje

Zaraženi koronom NEĆE biti smešteni sa drugim pacijentima

Izvor Tanjug

"Naravno da će bolnice biti potpuno ispražnjene", objašnjeno je u sredu u Beogradu.

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije dr Mijomir Pelemiš istakao je u sredu na još jednoj važnoj konferenciji za novinare da će bolesnici koji imaju korona virus uvek biti smeštani u izdvojene zgrade i nikada neće biti u istom objektu sa drugim bolesnicima.

"Naravno da nećemo uvoditi bolesnike koji imaju korona virus u bolnice gde ima drugih bolesnika. Bolnice će biti potpuno ispražnjene, neće u njima biti nijednog pacijenta koji boluje od druge bolesti. Oni će biti premešteni u druge zdravstvene ustanove", objasnio je on.

Pelemiš je kazao da postoje bolnice sa posebnim zgradama, kao na primer "Dragiša Mišović" i Zemunska bolnica.

Upitan da li su srpski eksperti promenili mišljenje o korona virusu nakon razgovora sa kineskim kolegama, on je kazao da nisu promenili mišljenje, ali da su imali šta da nauče.

"Ja sam od početka govorio da se ne zna puno o novom virusu i da se neće brzo znati. To tvrde i kineski stručnjaci. Razgovor sa njima je bio koristan jer smo izašli bogatiji kada smo videli impresivan broj pacijenata koje su lečili. To je bilo dragočeno da vidimo. Mišljenje o tom virusu bilo je isto i pre razgovora, a to je da napada sve ljude, da će se svi zaraziti,, kao koja je grupa najugroženija", kazao je on.

Pelemiš je rekao da razne terapijske mogućnosti, kliničke varijante bolesti možemo naučiti samo od onih koji su lečili hiljade bolesnika.

"Neko se poziva na neki rad, a mi smo tamo videli ljude koji su izlečili više stotina pacijenata. Iz tog razgovora smo izašli bogatiji u znanju",, podvukao je Pelemiš.

Tagovi