Zdravlje

Nemački virolog objasnio kakav je ovo virus - evo i njegovih prognoza

Izvor mondo.rs

Girektor Instituta za virologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bonu, virolog i epidemiolog Hendrik Štrek, koji je detaljno ispitao najviše obolelih od korona virusa u Nemačkoj .

Izvor: Mondo

Prema rečima Štreka, tipični pacijent ima blage simtpome, prema studiji iz Šenžena, 91 odsto zaraženih ima blaže simptome, suvi kašalj i ponekad temperaturu. U Nemačkoj je primećeno i otupljivanje čula mirisa i ukusa, kao i proliv u 30 odsto slučajeva.

Novi virus je manje opasan od SARS-a, ali se replicira već u gornjem delu ždrela što ga čini mnogo zaraznijim. SARS se replicira duboko u plućima, što ga čini manje zaraznim, ali opasnijim, rekao je Štrek nemačkim medijima, a njegov intervju je preveo novinar Nemanja Rujević i to podelio na svom Twitter nalogu.

PROBLEM ITALIJE

U Italiji su testirani samo slučajevi sa teškim simptomima - onih 9 odsto. Uz to, testirani su i preminuli. I u Kini su smrtni slučajevi najpre brzo rasli u odnosu na broj zaraženih, jer su testirani mrtvi. Sada je to promenjeno.

Štrek veruje da je u Italiji procenat zaraženog stanovništva ekstremno visok, samo da to još nije utvrđeno. U Nemačkoj se testiraju i blaži simptomi - pominje zaraženog pacijenta iz Bona kojeg je samo grebalo grlo i kaže: "Takvog u Italiji ne bi ni testirali".

Prema rečima Štreka, biće još smrtnih slučajeva, ali brojke neće biti apokaliptične, kako se priča.

Za teške bolesnike, koji se vode kao preminuli od korone, pitanje je da li bi bili živi i bez korone.

Pretpostavlja i da u Nemačkoj u 2020. godini neće umreti više ljudi nego ranijih godina.