BUDITE ODGOVORNI

"Imamo 103 zaražena, ali realno ih je mnogo više. OSTANITE U KUĆAMA"

Izvor mondo.rs

Apel da budemo dogovorni i zaštitimo se.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 19. marta 2020. godine testirani su uzorci 20 osoba od kojih je 6 pozitivno i 14 negativno na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su dve osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. Do 18 časova 19. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 506 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na konferenciji za štampu, održanoj povodom novih mera Vlade zbog epidemije korona virusa, javnosti se obratio predsednik Aleksandar Vučić i još jednom apelovao na ljude da budu disciplinovani, ali najavio i pooštravanje mera zabrane kretanja

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević se pridružila njegovom apelu na javnost po pitanju mera prevencije. 

"Apelujemo na odgovornost. Izolacija ne znači samo da ne možemo da izlazimo napolje, nego da se ne okupljamo, družimo. Da vam objasnim kako se virus širi. On se nalazi u nama, u nekima od nas. Do sada imamo 103 potvrđena slučajeva zaraze, a realno je taj broj višetruko veći. Zato je važno da se ponašamo u skladu sa merama i izolujemo se." 

"Neki zaraženi neće imati simptome ili će imati veoma blage, proći će kao kod obične prehlade, Ali, stvoriće imunitet koji će zaštiti i nas i osobe oko nas od virusa. Kod nekih će se razviti komplikacije, teži oblici gde je moguća smrt. Tu grupu želimo da zaštitimo. Svi treba da se ponašamo kao da smo potencijani prenosioci zaraze, da se držimo na odstojanju kako ne birmo nekoga inficirali.

"Ključna poruka jeste da treba da udružimo snage, ali da se udaljimo jedni od drugih na fizički bezbednu razdaljinu i to je pravi put da se izborimo sa epidemijom. "

"Svaki dan nam je bitan, efekati ovakvih mera će se videti već naredne nedelje. Mislim da će mere pokazati da smo na pravom putu za usporimo epidemiju."

Tagovi