Zdravlje

"Kriza ne može da prođe za 7 dana, realno je očekivati da je zaustavimo..."

Izvor mondo.rs

Stručnjak o tome kako će se razvijati situacija s korona virusom.

Gostujući na RTS-u, epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio da je ovaj broj očekivan, ako se uzmu u obzir iskustva sa korona virusom u svetu. 

"Završli drugu nedelju epidemije sa 103 obolela, bez ijednog smrtnog slučaja, tako da to nije tako loše. Bilo bi idealno kad bi se tako nastavilo. Od 12. dana epidemije, kada smo imali 15 obolelih, počeo je porast, 13. dana je bilo 17, a danas - 14. dana je niži broj - 14 zaraženih... Izgledalo je da će geometrijski da se povećava taj niz, ali nije, i to je dobro. Ubrzanje prenošenja je nešto što se očekuje. Što je manje ubrzanje, to smo u boljoj situaciji. Znaćemo u narednoj nedelji. Videćemo koliko su mere dale rezultate. Vidimo da je iz dana u dan je manji broj zaraženih gripom, manje je akutnih respiratornih infekcija i sl. Pre nedelju dana smo imali 2.700 akutnih respiratornih infekcija, a prekjuče 1.809, danas 1.350... znači da su u opadanju. A u okviru ukupnih virusa koji se smanjuju, nalazi se i korona."

"Za sedam dana kriza ne može da prođe. Sad je samo razvlačimo, ali bitno da znamo da li mere daju rezultate. Ako daju, da nastavićemo tako. Nesumnjivo je da će da traje još šest nedelja. S pozitivnim predviđanjem, očekujemo da će tek tada doći do ozbiljnog odolevanja virusu."

O spekulacijama koliko je zaraženih za koje se ne zna, dr Kon kaže da je nezahvalno nagađati, ali da je optimista. 

"Ako danas imamo 100 zaraženih, pesimisti bi rekli da je realno da ih ima deset puta više. Ja sam optimista i mislim da ih je pet puta više"; kaže Kon.