Zdravlje

Bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu prelaze u "drugu fazu": To ne valja!

Izvor mondo.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da bolnice u tri najveća grada u Srbiji prelaze u "drugu fazu". Evo šta to znači.

Zbog sve većeg broja obolelih od korna virusa na teritoriji Srbije, bolnice su prešle na "drugu fazu", O tome je u petak, na redovnoj konferenciji za medije povodom pandemije korona virusom, govorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Bolnica "Dragiša Mišović" u prestonici Srbije kompletno je izolovana i u njoj će u narednom periodu boraviti isključivo osobe obolele od virusa Covid-19.


Ista je situacija i u Novom Sadu, Nišu...



"Zbog naše neodgovornosti, mi smo morali da pređemo u drugu fazu. Ispraznili smo bolnicu "Dragiša Mišović" i u njoj se sada nalaze samo osobe zaražene korona virusom. Kada se i ona bude popunila, sledeća će biti Zemunska bolnica", rekao je Lončar prilikom obraćanja javnosti u 18 časova.

"U Novom Sadu to je slučaj sa Klinikom za plućne bolesti, u Nišu ORL klinika je premeštena u novu zgradu. Do ovih stvari smo došli samo zbog neodgovornosti. Neodgovornost može preskupo da nas košta, razmislite o tome", napomenuo je Lončar.


Ministar je govorio i o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sistemu Srbije.

"Što se tiče stanja u zdravstvenom sistemu Srbije, on radi u posebnom režimu, a to je da je većina sistema angažovana oko korona virusa. Mi tu niti možemo, niti želimo da zapostavimo druge ljude, koji imamuju tegobe koje moraju odmah da se rešavaju", rekao je ministar zdravlja.

Domovi zdravlja će takođe raditi u izmenjenom režimu.

"Napravljen je dogopvor sa domovima zdravlja da se veći deo njihovih kapaciteta koristi za ljude kojima je neophodna pomoć, a da imamju odvojene prostorije za građane sa respiratornim tegobama".

Uvedeno je još desetak telefonskih linija na kojima građani od zdravstvenih ranika mogu da potraže pomoć u vidu saveta, da se obrate izabranom lekaru. Lončar je napomenuo da će se stanje menjati iz dana u dan.


"Stanje će se menjati iz dana u dana i to na osnovu zakona koji budu postojali. Mi već sada imamo preko 1.000 brojeva preko kojih daljmo savete ljudima. Elektronski recepti važiće do daljeg".

Ministar je napomenuo da se neodgovornim i neproverenim informacijama samo se otežava situacija.


"Postavilo se pitanje za hronične bolesnike, za one koji idu na dijalizu, na  zračenja, kako će na njih uticati policijski čas. Uveravam, nema razloga da građani o tome razmišljaju, svaki pacijent ima sa sobom papir da je na hemodijalizi, uput za hemoterapiju.., Svi imaju upute na kojima pšiše gde idu", dodao je Lončar i pomenuo još jedan slučaj.

"Krajnje je neozbiljno da je neko mogao da zamisli da će neko u toku policijskog časa da zaustavi trudnicu i da joj zabrnai da se porodi. Zamolio bih sve da se sa tavim stvarima ne šale i ne igraju. Zdravstveni sistem radi maksimalno što može, koristi sve kapacitete. Lekari, sestre i drugo osoblje su posvećeni pacijentima, po ceo dan i po celu noć, rade po smenama i retko odlaze kućama", podvukao je Lonačr.