Zdravlje

Virus odneo prve žrtve u Izraelu i Singapuru, u Turskoj još 5 preminulih

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Od korona virusa preminula je jedna osoba u Izraelu, dve u Singapuru, dok je Turska prijavila još petoro preminulih - u toj zemlji je do sada devet smrtnih slučajeva!

U bolnici u Jerusalimu je preminuo 88-godišnji pacijent zaražen korona virusom, i to je prva žrtva globalne pandemije u Izraelu gde je broj zaraženih dostigao 705.

Stanje pacijenta je prilikom prijema u bolnicu bilo vrlo ozbiljno zbog zdravstvenih problema koje je imao od ranije.

Izraelski mediji javljaju da je još devetoro pacijenata u teškom stanju, dok je kod većine bolest koju virus izaziva, covid-19, blaža i njih 15 se oporavilo.

Izraelska vlada uvela je niz mera kako bi ograničila kretanje građana, na desetine hiljada ih je u samoizolaciji, zatvorene su škole, univerziteti i zabranjena okupljanja više od 10 ljudi.

Osim toga vlada je odobrila da bezbednosna služba Šin bet prati telefone zaraženih kako bi upozorila ljude koji su došli u kontakt s njima. Taj potez bez presedana nije odobrio izraelski parlament.

U Singapuru su zabeležena prva dva smrtna slučaja od korona virusa, a reč je o ljudima koji su već imali zdravstvene probleme, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da su od korona virusa preminuli 75-godišnja državljanka Singapura i 64-godišnji Indonežanin, prenosi Rojters.

U Singapuru je do sada porvrđeno 385 slučajeva zaraze, a do petka 131 osoba se potpuno oporavila.

Turska je potvrdila još pet smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom, te je ukupan broj umrlih porastao na devet.

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča objavio je na Twitteru da je u poslednja 24 časa broj zaraženih osoba porastao za 311, pa je 670 ukupan broj pozitivno testiranih na korona virus.

On je dodao da su preminuli bili starija lica sa "slabom otpornošću" na virus. Do porasta broja je došlo kada je Turska povećala broj testova.