Zdravlje

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nepromenjena, uvode nove mere

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je u odnosu na jučerašnji dan epidemiološka situacija nepromenjena.

Višković je naveo da je 59 zaraženih korona virusom u Republici Srpskoj u stabilnom stanju, a pacijent iz Prijedora je u teškom stanju, priključen na respirator u Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci.

On je naveo da je na UKC Banjaluka korona virusom zaražen i jedan lekar, te su preduzete mere da se zaštite svi koji su bili u kontaktu s njim.

Vlada RS je pokrenula proceduru za nabavku poljske bolnice iz Nemačke, s 500 bolničkih kreveta, a premijer očekuje da bi ona trebalo da bude dopremljena u RS za desetak dana.

Najavio je i kupovinu respiratora i testova za korona virus, i obuku osoblja za testiranje da bi se punktovi za testiranje postavili i u Bijeljini i Foči.

Višković je potvrdio da je doneta odluka o uvođenju policijskog časa u RS od danas do 30. marta, od 20.00 do 05.00 sati.

Tokom policijskog časa napolju će moći da se kreću samo zdravstveni radnici koji su na dužnosti, osobe kojima je neophodna zdravstvena pomoć, pripadnici MUP RS i osobe koje od svojih poslodavaca dobiju potvrdu da su u tom periodu na poslu.

Donete su i odluke o potpunoj zabrani kretanja starijih od 65 godina, i o ograničavanju okupljanja u verskim objektima. 

Formiran je Tim sa praćenje mera Republičkog štaba RS za vanredne situacije.