Zdravlje

Sledeće nedelje nam stiže 15 MILIONA MASKI, nabavljeni i RESPIRATORI

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se u četvrtak u apotekama pojaviti 15 miliona maski.

"U četvrtak ćemo imati 15 miliona maski, podelićemo sve! Sve u narod", rekao je Vučić i dodao da je 49,5 miliona maski već kupljeno a biće ih još.

Onda nam sledi još 35 miliona maski, pa još 50 miliona maski, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i oručio da Srbija radi na maskama, da nabavlja mašine za proizvodnju maski, angažuje fabrike, radi sve što je neophodno da bi zaštitili građane.

Jumko od ponedeljka pravi 20.0000 maski, Galenika između 30 i 40.000, Podravka... videćemo šta mogu da urade manje fabrike, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da  će Srbija imati više transportnih respiratora proporcionalno broju stanovnika nego najrazvijenije evropske zemlje  inajavio da će se na Beogradskom sajmu postaviti3. 000 kreveta, a širom Srbije još 5. 000, u slučaju da nas zadesi "italijanski scenario".

"Danas smo imali pozive četiri evropska lidera, da pomognem svojim autoritetom da dobiju respiratore iz Kine. Rekao sam im 'prvo Srbija, pa onda ostali'", rekao je Vučić.

On je rekao da je ponosan što je uspeo da nabavi resporatore jer "taj respirator znači život, ne jedan, već tri života u krizi.

Vučić je najavio da će respiratori koji dolaze najpre ići na Infektivnu kliniku, pa u bolnicu "Dragiša Mišović" gde je bilo 30, a gde će se gurati na 180, zatim Zemunsku bolnicu gde će se broj povećati sa 35 na 80.

Posle Zemunske bolnice sledi VMA gde je bilo 40, a biće 90 respiratora, pa onda ide VMC, Institut medicine rada, pa Beogradski sajam gde se namešta 3.000 kreveta ako dođe do italijanskog scenarija, rekao je on i dodao da će širom Srbije biti još 5. 000 kreveta pripremljeno po halama.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je 171 osoba zaraženih korona virusom.