Zdravlje

U Iranu još 127 mrtvih, u Siriji prvi slučajevi zaraze

Izvor Beta

U Iranu koji je na Bliskom istoku najteže pogođen koronom, raste broj smrtnih slučajeva. Prvi oboleli potvrđeni i u Siriji.

U Iranu je danas još 127 osoba umrlo od zaraze korona virusom, pa je ukupno 1.812 smrtnih slučajeva, a 23.049 osoba je zaraženo.

Iran je najteže pogođena zemlja na Bliskom istoku, a tamošnja vlada se suočava sa kritikama zbog neblagovremenog reagovanja i kasnog uvođenja mera za sprečavanje širenja zaraze.

Prvi slučajevi zaraze korona virusom potvrđeni su i u Siriji, zemlji razorenoj građanskim ratom, sa slabim zdravstvenim sistemom.

Sirijci su zbog straha od pooštravanja mera požurili da naprave zalihe hrane i goriva, piše AP.

Dugi redovi formirali su se ispred prodavnica prehrambenih proizvoda, banaka i benzinskih pumpi širom sirijske prestonice Damask.

Tamošnja vlada je već zatvorila restorane, kafiće i druge radnje i ukinula javni prevoz. Granični prelazi s Libanom i Jordanom biće zatvoreni u podne.

Međunarodni aerodrom u Damasku je zatvoren komercijalni saobraćaj.

Sirijske državne novine izdale su svoje poslednje štampano izdanje, pa su u potpunosti prešle na informisanje putem interneta.

U svetu je korona virusom zaraženo više od 331.000 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je više od 14.400 osoba, dok je oko 100.000 ljudi ozdravilo.

Još uvek nema procena stručnjaka kada će prestati korona virus, a kineski stručnjaci su izneli svoje mišljenje da će epidemija u Srbiji biti stabilizovana za 29 dana.