Zdravlje

"Nemojte da nas vežete za bilo koj datum, ČINIMO SVE ŠTO možemo"

Izvor mondo.rs

Doktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević zamolila je sve doktore koji iznose podatke o situaciji s korona virusom da se nikako ne vežu za brojke i datume.

"Ne treba uvek da se hvatamo za te brojeve. Nemojte da nas vežete za neki datum ili broj. Dosta nam ide u prilog u odnosu na Kinu, jer je manja gustina naseljenosti, ali ta disciplina nam ne ide u korist u odnosu na Kinu. Imamo najrelevamntnije i najvažnije podatke i želimo da taj model ponašanja prenesemo kod nas", rekla je doktorka Kisić na konferenciji.

Epidemiolog Predrag Kon je takođe istakao da se ne može precizno odrediti da li će se epidemija U Srbiji završiti za 29. dana, navodeći da tu procenu nisu dali ni strunjači iz Kine.

"Juče smo imali konstruktivan razgovor i savetovanje sa našim kineskim kolegama. Oni su predstavili jednu provinciju koja je imala sličnu situaciju kao ova kod nas i tamo su za 29 dana sve uspeli da razreše. Ne znam kako je to stiglo do novinara. Svaka situacija je situacija za sebe, bez obzira što se može upoređivati. Ne mislim da su jasno dali takav komentar", rekao je Kon.

Međutim, kako je naveo, činjenica je da su tokom razgovora upoređene kineska provicija i Srbija, kako bi se pre svega zaključilo koje je najbolje mere primeniti za suzbijanje, ali ni u jednom trenutku nije tačno precizirano da će epidemija trajati 29. dana.

Kon je rekao da su ga kolege iz Kine pitali da li "smo jako disciplinovani", na šta smo odgovorili da ne bismo mogli to baš tako da kažemo.

"U svakom slučaju se disciplinujemo sve više i više, nažalost u vrlo snažne mere koje nikom ne padaju lako. Za sebe lično govorim, videćemo da li je moguće nešto popuštati od tih mera, ali prvenstveno sa ciljem da nema daljeg prenošenja. Najvažnije je da ta izolacija funkcioniše", rekao je Predrag Kon.