Zdravlje

Laboratorija ZZJZ Valjevo zatvorena, 5 zaposlenih zaraženo

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zavod za javno zdravlje u Valjevu obustavio je rad laboratorija na dve nedelje, zato što je kod petoro zaposlenih potvrđen pozitivan test na virus korona, saopšteno je danas iz ZZJZ.

Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da je infekcija inportovana, iz porodičnog kontakta jednog zaposlenog, saopšteno je iz Zavoda.

Svi zaposleni su koristili ličnu zaštitu i rukavice, naglašava se u saopštenju i dodaje da su preduzete mere izolacije od dve nedelje i stavljanja pod zdravstveni nadzor svih zaposlenih koji su bili u kontaktu sa pozitivnim.

Ostali zaposleni u ZZJZ Valjevo podeljeni su u dva tima kako bi se smanjili eventualni razici i nesmetano odvijao posao koji je u ovom trenutku neophodan.

Epidemiološka istraživanja, uzorkovanje i svi ostali poslovi vezani za virus korona, odvijaju se za sada regularno, iako postoji nedostatak odgovarajućeg stručnog kadra.

Kako saopštavaju, prioritetni poslovi, između ostalog, i kontrola vodosnabdevanja Kolubarskog okruga - hemijska i mikrobiološka analiza vode u centralnim vodovodima, organizovana je sa Zavodom za javno zdravlje Šabac.

O svemu su obavešteni Ministarstvo zdravlja, IZJZ Batut, RFZO, Domovi zdravlja, Štabovi za vanredne situacije, Sanitarna inspekcija.

U Zavodu nisu želeli za MONDO da komentarišu navode da su zaposleni zaraženi korona virusom i poručili da direktorka Zavoda nije tu, da ne postoji niko ovlašćen da daje informacije a da je direktorka "obavestila koga treba".