Zdravlje

TOTALNA IZOLACIJA, svi ukućani i kontakti zaraženih će biti testirani

Autori Danijela Pašić Lana Stošić

Epidemiolog Predrag Kon kaže da će se primenjivati totalna izolacija - svako ko je pozitivan na korona virus mora da bude izolovan i oko toga nema dileme. Lončar: "Ubuduće će se testirati porodica onog kog je pozitivan i svi kontakti koje je imao pozivtivan pacijent".

"Ono što sad imamo je strateška promena i nije ništa novo u epidemiologiji. Mi sada nalazimo snage da idemo na totalnu izolaciju.Svako ko je kovid pozitivan mora da bude izolovan i oko toga nema dileme. Govorim dakle o kućnoj izolaciji. Lično mislim da se to sprovodilo, ali demantovaće me neki podaci. Da se to sprovodilo striktno - ne bi bilo problema", objasnio je Kon na konferenciji za mediji.

On je rekao da je novo to da će svi ukućani takve osobe biti testirani, kao i svi kontakti.

"Do sada smo čekali da se pojavi neki simptom... Nova stvar je da će svi kontakti te osobe koja je otišla u kućnu izolaciju biti testirani.Sada će svi kontakti pre toga biti testirani.  Nova stvar je i da će oni koji su prošli 14 dana u samoizolaciji jer su došli iz inostranstva ili imali kontakt, a nisu bolesni, sada moći da se testiraju. Sve to sada moramo da organizujemo, pa tek onda da tvrdimo da ćemo poslednji slučaj staviti u izolaciju. To će biti bolnica gde će ljudi moći da se kreću, da razgovaraju, ne pravimo neki katastrofičan scenario. Tamo su bile prodavnice, butici, to nije strašno, lepo se zagreje i bude sasvim pristojno. Tako će biti. Mi nemamo uslove za striktnu karantin izolaciju gde ide samo jedna osoba u karantin, tako da će se samoizolacija obavljati u stanu i biće kontrolisana, što je ključna razlika. Pored toga što će biti kontrolisani u samoizalaciji, biće kažnjavana ako te ne poštuje", istakao je Kon.

On je rekao da će to dati rezultate i istakao da sada nema naglog skoka obolelih.

"Imamo porast onih koji su hospitalizovani i moramo da štitimo zdravstvene radnike. Oni moraju stritkno da koriste zaštitnu opremu u svojim ustanovama. Pogotovo ako budu u situacije da uzimaju briseve, nema više sekunde vremena, sva su uputstva napisana", kazao je epidemiolog.

Kon je rekao da se Srbija sada nalazi u 19. danu, da ima troje umrlih, od kojih je jedna osoba od 60 godina koja nije imala neke tegobe.

"Ovih prethodnih dvoje su imali tegobe i godine. Kad govorimo o broju onih koji su stariji vi imate - juče je bilo tako - dve osobe starije od 80, bilo je starijih od 60 - 5, starijih od 50 - 4. Najveći deo su stariji od 50", dodao je Kon.

On je istakao da najteže forme bolesti i smrti doživljavaju upravo oni najstariji.

"Mlađi ako dospeju na respirator to preguraju. Svaka osoba na respiratoru je životno ugrožena", dodao je.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar precizirao je da neće svaki dom zdravlja raditi testiranje, ali da će uzimati uzorke koji se šalju na testiranje, pošto je to po protokolu koji je usaglašen sa kineskim stručnjacima.

"Ubuduće će se testirati porodica onog kog je pozitivan i svi kontakti koje je imao pozitivan pacijent", rekao je Lončar.

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević naglasila je da je suština novog pristupa da se ne čeka da se vidi da li će određena osoba dobiti simptome pa da bude kandidat za testiranje, već će svaka potencijalna osoba koja je bila u riziku i na samom početku biti identifikovana.

"To je koncept svega i u narednom periodu ćemo izaći sa tačnom procedurom ko će biti testiran", rekla je Darija Kisić Tepavčević.



Stručnjaci su na konferenciji rekli i da ako osoba koja je u ovom trenutku već u izolaciji, ona je i u kontaktu sa epidemiologom, i ako joj se pogorša stanje, organizuje joj se prevoz do infektivnog odeljenja.

"Sad smo korak ispred - na početku radimo tesiranje i ne čekamo da dobije simptome", rekla je doktorka.

Doktor Kon je rekao i da će kod onih koji oboljevaju, imaju temperaturu i nisu imali nikakav kontakt sa zaraženima, biti određeno ko će biti testiran.

"Neće svako sa temperaturom ići na testiranje".