Zdravlje

Da li postoji lek za korona virus?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Do danas ne postoji antivirusni lek koji bi sprečio ili lečio korona virus.

Mogući tretmani lekovima su fazi istraživanja i testiraju se kroz klinička ispitivanja.

Svetska zdravstvena organizacija apeluje na ljude da ne uzimaju raznorazne lekove za stanja poput HIV-a, malarije i sl, kao i "proverenih" prirodnih preparata za lečenje korona virusa, kako ne bi doveli sebe u još veću opasnost i potencijalno izazvali smrt. 

Njihovo negativno dejstvo na obolenje izazvano virusom kovid-19 nije ispitano

Primer: par iz Arizone popio mešavinu koja sadrži hlorokvin, supstancu za koju je predsednik SAD-a Donald Tramp javno izavio da "leči koronu" iako su naučnici i lekari upozorili da dejstvo te supstance nije dokazano.

Najnovije informacije:

2. april 2020 - Tim kineskih naučnika izolovao je nekoliko antitela za koja kažu da su "izuzetno efikasna" u blokiranju sposobnosti korona virusa da uđe u ćelije. Sa Univerziteta u Pekingu kažu da bi lek baziran na antitelima mogao da bude efikasniji od postojećih pristupa u lečenju. 

2. april 2020 - Međunarodni tim naučnika u Beču je razvio APN01, novi lek, koji "imitira" ljudski enzim ACE2 i treba da veže virus za sebe i sprečava ga da  se "zalepi" za ljudske ćelije i inficira. Osim toga, trebalo bi i da štiti pluća od upale.  

Prema nezvaničnim procenama stručnjaka, pouzdan i efikasan lek bi mogao da se pojavi na tržištu za 12 do 18 meseci.