Zdravlje

Da li je bezbedno otići u bolnicu gde su zaraženi od korona virusa?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Oboleli od korona virusa smeštaju se u unapred određene bolnice koje imaju kapacitete za njihovo lečenje, dok lečenje drugih pacijenata preuzimaju bolnice koje ne primaju obolele.

Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili bi trebalo da preuzmete recept za lek koji redovno uzimate, najpre obavezno kontaktirajte lekara telefonom. E-recepti su produženi sa šest na devet meseci zbog vanrednog stanja. Osiguranim licima kojima su za 2019. bili izdati obrasci UP-s, za oslobađanje od plaćanja participacije, obrazac će važiti i dalje. Pre odlaska u bilo koju zdravstvenu ustanovu, raspitajte se telefonom unapred, nemojte bez preke potrebe odlaziti odmah tamo.

Posete većini bolnica su zabranjene tokom trajanja pandemije, a vojska čuva bolnice u kojima su smešteni oboleli od korona virusa. Proverite na sajtu bolnice da li su dozvoljene posete ili pozovite bolnicu telefonom.

Ako morate u zdravstvenu ustanovu, poštujte pravila držanja distance od najmanje dva metra. Ukoliko kašljete ili kijate, obavezno nosite masku, i temeljno perite ruke u trajanju od najmanje 20 sekundi, toplom vodom i sapunom ili dezinfekcionim sredstvom na bazi 70-postotnog alkohola.