Zdravlje

"Korona virus nije ušao u zdravstveni sistem, lekari zaraženi eksterno"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Srbiji ima zaraženih zdravstvenih radnika, ali epidemiolog tvrdi da su svi oni zaraženi eksterno, a ne od kolega ili pacijenata.

Većina zdravstvenih radnika u Srbiji, zaraženih korona virusom, zarazili su se van zdravstvenih ustanova, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'' epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, ali nije precizirala koliko je tačno zaraženih među medicinskim osobljem.

Kisić Tepavčević je odgovarajući na pitanja na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom kazala da u ovom trenutku ne može da kaže koliko je medicinskih radnika zaraženo, ali da epidemiološka istraživanja pokazuju da se većina zarazila u kontaktima van zdravstvenog sistema.

''Nije došlo do širenja epidemije u bolničkoj sredini'', naglasila je Kisić Tepavčević.

Napomenula je da obolevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano kada je reč o zaraznim bolestima zdravstveni radnici i da su oni prvi na udaru.

Podsetila je da se, kada je Kovid-19 otkriven u Kini, mislilo da se virus ne može preneti na čoveka, ali da je obolevanje zdravstvenih radnika u Kini prvo što je ukazalo da se prenosi.

''Naša prva i osnovna uloga je da ne dozvolimo da infekcija uđe široko u naš zdravstveni sistem'', podvukla je Kisić Tepavčević.

Dr Zoran Radovanović iz KBC Niš istakao je da je 11 zdravstvenih radnika u Nišu zaraženo korona virusom, ali da su svi na kućnom lečenju.