Zdravlje

Da li trudnice treba da budu zabrinute zbog korona virusa?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Trenutno ne postoje naučno dokazani podaci koji bi potvrdili da su trudnice podložnije korona virusu.

U trudnoći se dešavaju imunološke i fiziološke promene koje bi mogle da ih učine podložnijim respiratornim infekcijama, uključujući i koronavirus. Ipak, podložnost trudnica virusu nije ništa veća nego što je gripu ili bilo kojoj drugoj respiratornoj infekciji.

Trudnice treba da preuzmu uobičajene mere zaštite kao što je socijalno distanciranje i izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama, kao i druge mere prevencije od korona virusa

Još uvek se ne može pouzdano reći da li se virus prenosi sa mame na novorođenče pre, tokom ili posle porođaja. U dva slučaja kada je beba bila pozitivna na korona virus po rođenju, nije pouzdano utvrđeno da li je bila zaražena vertikalnom transmisijom ili nakon porođaja. S druge strane, u nekoliko potvrđenih slučajeva korona virusa kod majke, nijedno novorođenče nije bilo zaraženo virusom, a virus nije detektovan ni u plodovoj vodi, niti u majčinom mleku.

U veoma malom broju slučajeva, trudnice zaražene korona virusom porodile su se prevremeno. Ipak, ne postoje jasne indikacije da se prevremeni porođaj desio zbog korona virusa.

Trenutno nema dokaza koji govore o zabrani vaginalnog porođaja niti bilo kakvog rizika za bebu ukoliko se rodi vaginalno. Ipak, jedna od dosadašnjih mera opreza u nekim zemljama zahvaćenim korona virusom, jeste da se zaražene trudnice porađaju carskim rezom sa ciljem smanjenja rizika da se virus prenese sa mame na bebu.

Ako je zdravstveno stanje trudnice loše, pogotovo respiratorno, predlaže se hitan porođaj koji može biti obavljen i carskim rezom uz sve potrebne mere zaštite.

Ne preporučuje se porođaj u bazenu u bolnici ako postoji sumnja na korona virus, jer se virus ponekad može naći u fekalijama.