Zdravlje

Lekari vam poručuju: Ribajte kupatila i kuhinje!

Izvor mondo.rs

U borbi protiv korona virusa u Srbiji neophodno je svakodnevno održavanje higijene u stanovima, poručuju srpski stručnjaci.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je da su u dezinfekciji delotvorna alkoholna sredstva i da bi trebalo sve što je moguće dezinfikovati.

"Kada govorimo o higijensko-dijetetskim merama, prvo moraju da se primene lične mere zaštite, u porodici, sa najbližima sa kojima živimo. Preporučujem redovnu dezinfekciju, alkoholna sredstva su veoma značajna i sve što je moguće dezinfikovati u zajedničkim prostorijama - kupatila i kuhinja... To sve treba uraditi", rekla je Jovanović.

Ona je naglasila da, kada je uzimanje lekova u pitanju, nije potrebno korišćenje bilo kakvih antibiotika jer ONI nisu prevencija.

"Propisane medikante će građani uzimati. Nije potrebno uzimanje antibiotika, jer se ne preporučuje kao prevencija. Svako ko to uzima dovešće sebe u rizik da kada mu antibiotik stvarno bude potreban, neće ga imati. Upotreba lekova nije potrebna, osim ako to lekar ne propiše", dodala je Jovanović.