Zdravlje

Ono što je u Beogradu Sajam, u Nišu će biti Čair

Izvor mondo.rs

U slučaju eksponencijalnog rasta zaraženih, Grad Niš odedio da Čair bude odredište za lakše bolesnike.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, direktor Instituta za javno zdravlje Niš,rekao je prilikom obraćanja na današnjoj konferenciji za medije, da se i Niš poput Beograda sprema za slučaju da broj zaraženih počne naglo da raste.

Beograd se odlučio za najveću halu BG Sajma, a Niš je izabrao dvoranu "Čair".


"U Nišu se sprema Čair, poput sajma. Delegacija iz Kine je već tamo. Bilo bi dobro da da te kapacitete nikad ne koristimo, ali da budemo spremni", rekao je Tiodrović.

I ostale ustanove u Nišu su spremen. Grad Niš je jedan od tri glavna žarišta infekcije korona virusom. Beograd je na prvom mestu, a u najugroženije gradove spada i Valjevo.

"Domovi zdravlja su spremili najširi front. Neka narod ima poverenje u svog izabranog lekara, iz doma zdravlja, oni su prva linija. A, svi ostali kapaciteti uveliko rade, preuzimaju zdravstvene radnike, da štitimo zdravstveni sistem", naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Niš
.

Mere zaštite su rigorozne.

"U Nišu smo primenili rigorozne mere na klinikama. Rekli smo im da budu u pripravnosti, pojavili su se tamo neki lekari koji su bili u kontaktu... Pobrinuli smo se da imamo samo sigurne kontakte, one koji sigurno nisu bili u kontaktu sa virusom. Ponavljam, ljudi treba da imaju poverenje u zdravstveni sistem", podvukao je epidemiolog Branislav Tiodorović.