Zdravlje

Doktor Nestorović: Epidemija će biti obuzdana do 1. maja

Izvor mondo.rs

Pulmolog kaže da nijedan test nije 100 posto pouzdan, kao i da su pred nama najteže dve nedelje.

Prilikom gostovanja na TV Prva, pulmolog Branimir Nestorović je izjavio da očekuje da će epidemija korona virusa u Srbiji biti obuzdana do 1. maja. 

"Nalazimo se u trećoj nedelji epidemije, za sada držimo se dobro", kaže Nestorović. "Ipak ovo ne treba shvatiri olako, nalazimo se na početku ozbiljne faze".

Prema njegovim rečima, vrhunac epidemije biće u toku naredne dve nedelje. Takođe, procenjuje da će se 70 procenata ljudi zaraziti koronavirusom.

O proširenju testiranja koji se od nedavno sprovodi u Srbiji kaže: 

"Mi smo se sada najviše bavili proširenim testiranjem, to je komplikovana procedura", kaže i dodaje da je cilj 5.000 testova dnevno.

Izvor: Covid-19.rs

Kada je reč o pacijentima koji su prvo bili negativni na testu, a zatim pozitivni, Nestorović kaže da nijedan test nije 100% odsto tačan. Klinička slika većine pacijenata je, prema njegovim rečima, relativno laka.

On je dodao i da se sa virusima teško bori, jer se milijarde virusnih čestica stvaraju velikom brzinom.


Kako navodi - virus najduže živi na plastici i metalu, dok na odeći ostaje do četiri sata. Većina antivirusnih lekova nije delovala, prema rečima kineskih stručnjaka koji su rekli da sa tim ne treba gubiti vreme.

U Kini je bilo oko 15 procenata teških pacijenata, dok je u Evropi sutuacija drugačija - oko 5 odsto su problematični pacijenti.

"Ako se, prema procenama inficira 70 procenata ljudi, 5 posto od toga je ipak mnogo", naveo je.

Prema najnovijem preseku 26. marta u 15 časova, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja obolelih od korona virusa. Njih 47 je hospitalizovano.

Preminula je još jedna žena stara 48 godina, dok je u četvrtak ujutru objavljeno da su još dve osobe preminule u Srbiji od korona virusa. Zaražena je i prva trudnica u Srbiji koja se nalazi na GAK "Narodni front".

Tagovi