Zdravlje

Kako se čisti kuća i stvari u njoj da zaštite ukućane od širenja korone?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Da bi zaštitili sebe i svoje ukućane u jeku korona virusa neophodno je redovno čišćenje kuće i stvari koje se u njoj nalaze.

Delotvorna su alkoholna sredstva (najmanje 70 odsto alkohola) i trebalo bi dezinfikovati sve što je moguće, sve predmete koje dodirujete.

Najbolje je ako kombinujete mehaničku (čišćenje, ribanje, pranje) i hemijsku dezinfekciju (upotreba kiselina, alkohola, sapuna, detrdženata).

Redovno čistite i dezinfikujte često korišćene površine poput kvaka, prekidača za svetlo, stolova, stolica, daljinskih upravljača, slavina, toaleta, telefona, držača za papir, tastatura, kompjuterski miš, makaze, pisaći pribor...

Te površine trebalo bi da dezinfikujemo nekoliko puta dnevno i da napravimo listu stvari koje treba da čistimo često kako ne bismo zaboravili na neku od njih.

Ako je površina prljava, prvo je očistite deterdžentom, a tek onda pristupite dezinfekciji.

Kuhinja je najbitnija jer se u njoj sprema hrana i savet je da posebno obratite pažnju na posuđe, escajg i radne površine.

Kupatila dezinfikujte i čistite posle svake upotrebe, posebno wc šolju, česme, staklene površine, ogledala, tuš kabinu, kadu...

Da bi vam kuća bila čista obavezno je redovno pranje podova.

Takođe, menjajte redovno posteljinu, ali i peškire i krpe koje koristite. Perite je na višoj temperaturi.

Potrebno je redovno održavanje stolova na kojima jedete, stolica na kojima sedite, kreveta i svih drugih predmeta koji se nalaze u prostorijama u kojima boravite.

Kako biste očistili površinu, ne treba samo da pređete preko nje, nego morate dobro da je istrljate sve dok cela ne bude bila mokra, a onda da je ostavite da se sama osuši. Antiseptici su dodatna mera sigurnosti da su svi virusi na površinama ubijeni.

Veoma je važno da koristite dovoljnu količinu sredstva za dezinfekciju i da ga ostavite da deluje.

Savet je i da redovno provetravate prostorije u kojima boravite. Ukoliko postoje uslovi, prostorije treba osunčati (podići roletne, zavese i druge zaštite na prozorima i otvoriti prozore da sunčeva svetlost uđe u prostorije).

Češće perite i zavese, a tepihe ne bi bilo loše da odložite kako bi vam redovno održavanje podova bilo lakše.

Obavezno perite i dezinfikujete kante u koje bacate đubre.

Poželjno bi bilo da pri čišćenju koristite jednokratne rukavice koje ćete baciti po upotrebi.