Zdravlje

Rusija gradi 16 NOVIH bolnica zbog korona virusa!

Izvor mondo.rs

Rusija strahuje od "eksplozije" epidemije korona virusa. Do sada registrovano 840 zaraženih.

Više od 3.000 vojnika angažovano je na gradnji 16 bolnica od kojih bi deo trebalo da bude gotov do sredine aprila, a drugo deo. U njih bi moglo da bude primljeno 1.600 pacijenata.

Rusija trenutno ima "samo" 840 registrovanih slučajeva zaraženih korona virusom, kao i dva smrtna slučaja, ali vlasti strahuju da bi mogla da se dogodi "eksplozija" epidemije, s obzirom na to da već postoji porast i da bi moglo da se dogodi nešto poput onoga u Italiji.

Za gradnju bolnica vojnog tipa, ruska vlada izdvojila je 100 miliona evra.

Moskva je, inače, najavila da će zatvoriti sve kafiće i restorane kako bi suzbila epidemiju. Najavljeno je i da će čitavi kvartovi u Moskvi i drugim većim gradovima biti zatvoreni. I u Moskvi je, poput u Srbiji, već naređeno osobama starijim od 65 godina da ostanu u svojim domovima i da ih ne napuštaju.

Sve ove mere dolaze nakon što je ugledni epidemiolog Nikolaj Mališev upozorio da bi mogao da se očekuje značajan porast broja zaraženih.

"Pripremamo se za eksplozivan scenario, nešto poput nuklearne lančane reakcije", rekao je on.

Moskva se odućno sprema za udar korona virusa. Osim zatvaranja pojedinih delova grada, najavljeno i da jće biti zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju životne namirnice, kao i saloni lepote, spa centri, ali i parkovi.

"Ove mere, nezabeležene u novijoj istoriji, proizvešće mnoge posledice. Ali, verujte mi da su sve one neophodne kako bismo sprečili širenje virusa i smanjili broj bolesnih", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.