Zdravlje

"Sajam je spreman, ali se nadamo da nam neće biti potreban" (VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

U Srbiji još 71 osoba zaražena korona virusom. Krizni štab o pripremljenom karantinu na Sajmu.

Na konferenciji kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je prostor na Sajmu spreman, ali da još uvek neće raditi prihvat bolesnika obolelih od korona virusa i da se nada da Srbiji "neće biti ni potreban".



"Sajam koliko ja imam informacije, jeste spreman, pitanje je samo trenutka kada bude određeno da radi prihvat, da li je do kraja adaptiran, zaista, čućemo. Danas je još u pola pet sednica kriznog štaba. Biće idealno ako nam taj objekat ne treba, ali će biti spreman," rekao je dr Predrag Kon.

Dr Darija Kisić-Tepavčević se nadovezala i rekla da se slični prostori pripremaju širom zemlje, ali da još uvek nije predviđeno da počne smeštanje pozitivnih na koronu.

"Još uvek smeštaj pozitivnih nije predviđen na Sajmu, itekako naš zdravstveni sistem ima kapacitete za pacijente sa takvim vrstama tegoba. Pripremaju se takvi objekti, ne samo u Beogradu već širom zemlje, ali još uvek nema potrebe za njima," rekla je ona.

Od korona virusa, prema preseku u 15 h u petak, obolelo je 528 a umrlo osmoro ljudi. U poslednja 24 sata imamo 71 novi slučaj. Prema podacima analiziranim do petka u podne, 45 osoba nalazi se na respiratorima.

Ranije u petak je objavljeno i da je osma osoba preminula u Srbiji od korona virusa, a sa VMA je upućen apel javnosti da ne meša dezinfekciona sredstva zbog mogućnosti trovanja.

U petak su izrečene i prve presude zbog kršenja mera samoizolacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Vlade Ana Brnabić obratiće se javnosti u petak u 18 časova. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ranije je rekao da ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa od 24 sata u Beogradu.