Zdravlje

Srbija ima dovoljno opreme, ali nije to poenta!

Autor Jovan Terzić

"Hajde da ne dođemo u situaciju da pričamo o tome da li smo imali dovoljno opreme, nego da se pridržavamo uputstava", poručuje ministar Zlatibor Lončar.

Ima li dovoljno opreme za zdravstvene radnike u Srbiji koji se svakodnevno suočavaju sa mogućnošću da budu zaraženi korona virusom?

Ministar zdravlja, Zoran Lončar, tvrdi da ima i da stiže još, ali i ističe da to nije pitanje kojim javnost treba da se bavi u ovom trenutku. 

"Što se tiče opreme obaveštavamo vas o svakom vidu transporta koji dolazi. U ovom momentu imamo dovoljno opreme za ove uslove, da zaštiti naše zdravstvene radnike. Pričamo o milionima maski, mantila i ostalog, ali hajde da ne preskačemo stvari, hajde da budemo odgovorni i da ne dođe do toga, da ne dođemo u takvu situaciju da pričamo o tome da li smo imali dovoljno opreme", istakao je Lončar na konferenciji za medije i nadovezao se:

"Kada se razbolite šanse su mnogo manje. Tada ne pomaže sva oprema sveta. Imamo devet pacijenata koji su u izuzetno kritičnom stanju. Naši najbolji lekari se bore za njihov život, a sve to možemo da sprečimo ako se pridržavao uputstava".

Ministar je najavio i dolazak novih zaliha.

"I noćas stiže velika količina opreme iz Emirata, stiže nam sa svih strana sveta. Predsednik 12 sati dnevno traži sve mogućnosti da nađe opremu, da ona stigne u Srbiju, ali to je druga faza - kada se ljudi razbole", rekao je Lončar i naglasio:

"Rešenje je izolacija, bez kontakta, da se ostane kod kuće".