Zdravlje

Epidemiolog Tiodorović: "Pad broja zaraženih PAUZA, a ne optimizam"

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Epidemiolog Tiodorović kaže da je pad broja obolelih u Srbiji samo pauza i da se očekuje "situacija možda još teža nego prethodna".

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da je podatak o padu broja zaraženih korona virusom u prethodna dva dana "pauza, a ne optimizam".

Tiodorović je za televiziju Prva kazao da se u narednim danima sa brojem zaraženih očekuje "situacija možda još teža nego prethodna".

Prema njegovim rečima, očekuje se veliki pritisak u Kliničkom centru Niš, a ističe da je ta ustanova "spremna da primi preko 250 do 260 pacijenata".

Tiodorović je rekao da se na Infektivnoj klinici, Klinici za anesteziologiju i Klinici za pulomolgiju smeštaju teško i srednje teško zaraženi pacijenti, ali da su u Nišu spremni i da smeste još pacijenata koji imaju lakše zdravstveno stanje.

On je naveo da do sada nije potvrđen nijedan slučaj prenošenja u bolničkim uslovima, odnosno da je medicinski radnik zarazio pacijenta i dodao da "to treba održati do kraja".

Tiodorović je kazao da je korona virus potvrđen kod devet medicinskih radnika, dok je jedna osoba hospitalizovana.

Dodao je da su 32 medicinska radnika u samoizolaciji i da niko nije u teškoj zdravstvenoj situaciji.

VAŽNO!

U Srbiji je policijski čas produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.