Još nije gotovo!

SZO tvrdi: Epidemija korona virusa u Aziji "daleko od kraja"!

Izvor mondo.rs Izvor Beta/AP

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da epidemija korona virusa u Aziji još nije gotova!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da je, iako je pažnja preusmerena na epicentre u zapadnoj Evropi i severnoj Americi, epidemija kovid-19 "daleko od kraja" u Aziji i Tihom okeanu.

Pozivajući vlade na svim nivoima u regionu da ostanu angažovane u naporima u borbi protiv virusa, regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik dr Takeši Kasai rekao je da će ta bitka biti dugoročna i da je neophodno da svaka zemlja nastavi da reaguje u skladu sa lokalnom situacijom.

On je rekao je da SZO shvata da ne postoji jedinstveni pristup, ali da postoje zajedničke taktike.

"To su: rano otkrivanje, izolovanje i testiranje zaraženih, brzo pronalaženje kontakata i stavljanje u karantin i preduzimanje mera o socijalnom distanciranju kako bi se zaustavilo prenošenje virusa i usporila epoidemija", naveo je Kasai.

On je upozorio da države i dalje moraju da budu spremne na porast broja zaraženih.

"Moramo biti jasni da čak i uz sve mere, ne nestaje rizik od širenja epidemije, one nam samo daju dragoceno vreme da se pripremimo za dalje", rekao je on.

VAŽNO!

U Srbiji je policijski čas produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.