Zdravlje

U Hrvatskoj 77 novozaraženih, među 867 inficiranih i lekari, policajci...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Prema poslednim informacijama juče nije bilo smrtnih slučajeva.

U Hrvatskoj su do danas potvrđene 77 novozaražene osobe korona virusom, što je ukuplno 867, dok se istovremeno oporavilo 67 osoba.

Na redovnoj konferenciji za novinare ministar Vili Beroš je rekao da juče nije bilo novih preminulih.
Na respiratoru su 32 osobe.

"Mere su urodile plodom, brojke su iste kao i juče, a zdravstveni sistem se polako vraća u normalu. ?ivot ne sme da stane i zasigurno neće stati", rekao je Beroš.

Direktor Hrvatskog intituta za javno zdravlje, Krunoslav Capak, saopštio je da je sprovedena analiza nakon zemljotresa koji je nedavno pogodio Zagreb.

"Trend novoobolelih pokazuje blagi uzlazni trend. Prva analiza kaže da nema povećanog broja slučajeva zaraze u Zagreba kao posledica potresa", kazao je Capak.

Božinović je potvrdio da je kod sedam pripadnika policije potvrđen korona virus.

"Što se tiče kršenja samoizolacije, utvrđeno je 970 slučajeva, a bilo je preko 3000 prijava", dodao je ministar.

Što se tiče starosne strukture zaraženih, to se nije promenilo u odnosu na početak.

"Imamo 41 osobu koja je mlađa od 20 godina, 101 koja je starija od 70 godina, od 50 do 59 je najčešća je starosna struktura, a nakon toga osobe između 40 do 49 godina", kazao je Capak.

Prema njegovim rečima u samoizolaciji je 50 lekara pozitivnih na virus, 10 stomatologa, 41 medicinska sestra, pet apotekara I sedam iz administracije. Dodao je da je 1.200 osoba iz zdravstvenog sistema u samoizolaciji.

SRBIJA

Današnja konferencija za pres kriznog štaba počela je lošim vestima. Okupljenima se obratio epidemilog i derktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović:

"Najgori dan za Srbiju. Od poslednjeg preseka imamo sedam novopreminulih, 115 novozaraženih. Ukupno 23 smrtna slučaja, a zaraženih 900. Bojim se da neće biti najgori u budućnosti. Čekaju nas i gori dani, a ovaj rezultat je nepoštovanje mera i preporuka."

VAŽNO!

U Srbiji je policijski čas produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze u nabavku od tri do osam časova ujutru samo nedeljom, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

.