Zdravlje

Slovenija: 15 smrtnih slučajeva, starački domovi su "bojno polje"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Do sada 802 osobe zaražene.

U Sloveniji je broj smrtnih slučajeva od korona virusa povećan na 15, pošto su juče i danas preminule četiri osobe, pokazuju podaci slovenačke vlade.

Broj slučajeva korona virusa povećan je za 46 - na 802.

Domovi za stare i dalje su kritična mesta jer se zaraza u njima širi velikom brzinom, a njihovi korisnici su najosetljivije na virus i stopa smrtnosti među njima je najviša.

Direktor klinike za plućne bolesti Golnik Aleš Rozman rekao je da su starački domovi "bojno polje" od koga će zavisiti budući tok epidemije.

"Plašimo se malih epidemija u staračkim domovima, u Sloveniji ih ima oko 115, i suočavamo se sa nepotrebnim žrtvama", dodao je Rozman.

On je naveo da su osnovane radne grupe koje čine stručnjaci iz bolnica i primarne nege, sa prioritetnim zadatkom da spreče širenje virusa u staračkim domovima u kojima su potvrđeni slučajevi Covid-19.

SRBIJA

"Najgori dan za Srbiju. Od poslednjeg preseka imamo sedam novopreminulih, 115 novozaraženih. Ukupno 23 smrtna slučaja, a zaraženih 900. Bojim se da neće biti najgori u budućnosti. Čekaju nas i gori dani, a ovaj rezultat je nepoštovanje mera i preporuka", izjavio je na današnjo konferenciji za pres kriznog štaba epidemilog i direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović:

VAŽNO!

U Srbiji je policijski čas produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze u nabavku od tri do osam časova ujutru samo nedeljom, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.