Zdravlje

U porodilištu u Beogradu 7 zaraženih zdravstvenih radnika

Izvor mondo.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak uveče da ima ozbiljnih problema u zdravstvenim ustanovama sa korona virusom i da i lekari i drugo zdravstveno osoblje bivaju zaraženi.

"Imali smo situaciju da je sedmoro njih bilo zaraženo u jednom porodilištu, pa još 30 njih koji su imali respiratorne tegobe", rekao je Kon za RTS.

On je dodao da je taj slučaj zabeležen u Beogradu.

"Imate i razne situacije gde imate obavezu da sklonite ljude koji mogu nekog da zaraze, pa sve kontakte da ispitujete...Mi smo doneli odluku da ako su bili u kontaktu, a imali zaštitnu opremu nastave da rade, a ako dobiju simtome odmah prestanu. Bitno je da nemamo zaražavanja pacijenata od strane zdravstvenog osoblja, to je veliki uspeh", rekao je Kon.

Upitan da li i koliko ima zaražene dece koja su ugrožena, Kon je rekao da je bilo dete u Tiršovoj, ali da je ono imalo i druge probleme neurološke prirode.

Dete je sada dobro i skinuto je s respratora.

"Deca nisu problematična da se puno inficiraju", rekao je i dodao da se deca šalju u bolnicu Dragiša Mišović koja nisu za ozbiljniju terapiju.

"Broj dece je i dalje jednocifren, a imamo kapacitete 80 kreveta. Tu su i Tiršova i Institu, ali tu nemamo problema", dodao je.