Zdravlje

Da li smem da volontiram ako živim sa osobom koja spada u rizičnu grupu?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

U rizičnu grupu za Covid-19, zaraznu bolest koju izaziva infekcija korona virusom spadaju pre svega starije (65+) osobe sa bolestima srca i krvnih sudova, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, hroničnim oboljenjima disajnih puteva i kancerom.

Ako želite da volonitrate, a neko od vaših ukućana spada u rizičnu grupu, treba da znate da morate biti izuzetno oprezni. Smete da se prijavite i volontirate, ali je neophodno da preduzmete apsolutno sve propisane mere predostrožnosti i da ih se pridržavate bez izuzetka.

Obavezno koristite masku i rukavice, masku menjajte čim se ovlaži, i temeljno perite ruke pre nego što masku skinete, a zatim i pošto je bacite u đubre i pre nego što stavite novu masku.

Redovno i temeljno dezinfikujte sve zajedničke prostorije u stanu, naročito kupatilo i kuhinju. Takođe, jako je važno da redovno provetravate sve prostorije u stanu.

Osobu koja živi sa vama a pati od nekog hroničnog oboljenja, pokušajte da što je moguće više izolujete od vas i jako vodite računa o ličnoj i higijeni prostora u kojem živite.

Tagovi