Zdravlje

Kon: "Hitna pomoć i terenske službe NE SMEJU da odbijaju izlaske na teren"

Izvor mondo.rs

Evo zašto su domovi zdravlja uključeni u trijažu pacijenata za koje se sumnja da su oboleli od korona virusa. "Epidemiolozi nisu mogli sve da postignu", kaže dr Kon. U vreme policijskog časa, hitna pomoć ne sme da odbija pozive bolesnika u teškom stanju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Evo zašto su i domovi zdravlja uključeni u trijažu pacijenata za koje postoji sumnja da su oboleli od korona virusa.

"Nemoguće je bilo da se postigne, svi pozivi hinoj pomoći i domovima zdravlja skretani su na epidemiologe. Došao je trenutak kada svi moraju da se uključe, kada se uvodilo prošireno testiranje, a onda i potpuno nov način kome se sve uzimaju brisevi", rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Dodao je da je to usvojeno na Kriznom štabu i da se sada po tome radi.

"Imamo sve više slučajeva, i nažalost, to će biti i u naredne dve nedelje. Treba da shvate svi, i Hitna pomoć i terenske službe domova zdravlja, nema više odbijanja odlaska na teren zbog povišene temperature, a posebno ne kad su nepokretni bolesnici u pitanju. Imaju zaštitnu opremu i sve što je potrebno za izlazak na teren. A bilo je odbijanja da se izađe na teren", rekao je Kon.

Sistem se vraća na uobičajeno funkcionisanje, naglasio je.

"Dali smo potpuno racionalno kada i kome treba uzeti bris, u kojim slučajevima. To treba da zaživi sada, mada nemamo baš puno vremena."

Napravljeni su kol centri koji rade 24 sata, i ako neko ima izrazito teške tegobe, visoku temperaturu, a ne može da dođe u dom zdravlja zbog policijskog časa, ili lošeg opšteg stanja onda će zvati Hitnu pomoć, zaključio je Kon.

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji u poslednja 24 časa uvećan je za 160 slučajeva, saopšteno je na konferenciji Kriznog štaba.

Prema najnovijem preseku, 1. aprila u 15 časova, u Srbiji ima ukupno 1.060 slučajeva korona virusa. Još pet smrtnih slučajeva - muškarci prosečne starosti 61,2 godine!

U sredu je objavljeno i da je od korone preminuo sekretar Ministarstva životne sredine, Branislav Blažić.

VAŽNO!

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

Tagovi