Zdravlje

MASOVNO TESTIRANJE: Nismo uspeli da usporimo tu krivu broja zaraženih

Autor Ivan Pavlović Izvor mondo.rs

Testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu "Torlak" u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, ali su zbog porasta broja obolelih testiranja počela i u drugim zdravstvenim ustanovama.

O masovnom testranju govorili su na konfernciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Što se tiče pitanja o masovnijem testiranju, već sam govorio, to zavisi od virusologa i validnosti laboratorija, to će se rešiti... Sad će sastanak, ne mogu da kažem šta još nisam čuo, vidite da se povećava broj obolelih, ali znajte da je ovo složen posao", kazao je Predrag Kon.

"Do sada nije bilo da neka osoba koja je imala indikacije da nije testirana. Mi smo proširili neke parametre tako da je sada još više testiranih", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

"Da li je moglo gore – moglo je, da li je moglo bolje – da sve je na nama", istakli su stručnjaci iz Kriznog štaba.

Ovo je prvi dan da imamo 160 pozitivnihIstina povećali smo testiranja.Ne valja kada iz dana u dana raste i pokazuje da se pogoršava situacija. Mi smo do sada prošli kako-tako, izlazimo iz četvrte nedelje, predikcije ne mogu da budu kao da ništa nismo radili. Ne možemo da znamo koliko smo uspeli da usporimo, ovo do sada govori da nismo uspeli da baš dobro usporimo tu krivu", istakao je epidemiolog Kon.

Do 15 časova, 01. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4.371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Izvor: Ilustracija MONDO/Institut Batut

Broj obolelihod korona virusa u Srbiji u poslednja 24 časa uvećan je za 160 slučajeva, saopšteno je na konferenciji Kriznog štaba.

Prema najnovijem preseku, 1. aprila u 15 časova, u Srbiji ima ukupno 1.060 slučajeva korona virusa. Još pet smrtnih slučajeva - muškarci prosečne starosti 61,2 godine! U sredu je objavljeno i da je od korone preminuo sekretar Ministarstva životne sredine, Branislav Blažić.